Entri di blog ini adalah 50% benar dan 50% tidak benar dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.

_______________________________________________




Wednesday, December 30, 2009

2009 & 2010

Semakin hari semakin jauh kita dgn 2009...semakin hampir kita dgn 2010..
Perasaan aku, ntah la..bercampur2... Happy,Takut,rase tua.....erm..macam2 gak la..

Happy-sbb umur aku masih panjang and dpt menikmati tahun2 yg mendatang, maybe tuhan nak aku terus hidup (tingkatkan amal ibadat, amin)

Takut- sbb aku dpt rasekan "Hari" itu semakin hampir dgn kita!! tanda2 pun dah byk kita nampak, tp mcm wat2 tak nampak plak.

Rase tua- haha, makin lama makin meningkat umor aku!!! tidak!!! rase mcm dah tua plak!!!!

hahaha..!!!



anyway...

SELAMAT DATANG 2010!!!





Thursday, December 24, 2009

ROTTW Soundstage 2009 Finalist


Finalist utk ROTTW Soundstage 2009!!!!!




ROTTW Soundstage 2009

Soundstage 2009, aku rase itu la aktiviti yg sgt penting dlm jadual tahunan aku selain potong rambut.. haha!
Sebnarnya, kitorg mmg taknk join event ni dari dulu lagi..tp sbb aku tgk saingan dlm event tu..band diorg mmg bleh tahan gak la. nak nak plak Abg Rom bleh cabar kitorg utk join..so, ape lagi..join la.. hahaha!!

Event tu diadakan pada 19 and 20 december 2009 di Rooftop Melaka Mall, Bandar Melaka, Melaka.
Band kitorg sepatutnye main pada 19hb, tp disebbkan cuaca kurg menentu & event pun start sgt lmbt..
so ktorg terpaksa main pada 20hb plak..so, byk gak la plan kitorg nk g jalan2, mandi manda cancel..sedih...

Pada 19hb, kitorg just tgk2 je band2 yg perform..ade beberapa band yg ade potensi utk naik (mengikut citarasa aku la).. ada ala2 muse, ada ala2 funky-groove..mmg style la..ada yg poser abes..ade yg kate band grunge core, tp main mcm lagu2 rock tangkap leleh je. ape la..

Abes je event mlm tu dlm kul 3 pagi. kitorg tgh pening nak carik tempat tido..mmg gila babi..gi semua hotel..
semua fullhouse..gi bandar melaka, semua penuh..gi MiTC penuh, gi ke jln nk je jasin pun penuh..
last2 kitorg decide parking kat depan McD. tido kejap kat situ..2 jam lepas aku terlelap, tetibe aku bangun. aku tgk sebelah aku si gemok tido dengkur abes..pastu aku tgk ijam tgh jalan ulang alik kat depan kete..aku tanye dia, "nape ijam?"..dia jwb " aku ngantuk la dill, tp takde port nk tido". Pastu aku terus start enjin kete, gi RnR kat dgn ofis pusat pelancongan (yg ade tiga menara tu).

sampai situ aku terus suruh bandmates aku g tido kat wakaf kat situ...pergh....
nikmat wey dpt baring secara normal...lega tulang blakang aku ni.. Tp mmg hari kitorg masing2 tak cukup tido...sbb baru je nk lelap..tetibe makcik guard dtg la.. pastu pakcik polis dtg mintak IC la..keco betul org melaka ni..takleh tgk org senang ke? pundek! last2 kitorg g kat Melaka Mall, g lepak kat tempat parking..terus tido smpai kul 3..kat situ mmg best..angin sedap je...sepoi-sempoi bahase gak la...lelap aku..sampai termimpi2..

Event start je..kitorg terus kelam kabut nak tune la.. nk setting strap la..terkentut2 la..nk terkencing la..
sbb kitorg band ke 2..mmg agak shock la.. naik je stage..aku terus gigil abes.. 1st time aku rase camtu..sblum ni
perform relax je..mungkin kat atas bumbung kot..so mcm gayat2 sket..wakakaka!!!
ari tu aku pakai digital efx abg rom, aku dah setting sound aku 2mggu sblum event..tp aku cuak gak la..sbb footswitch dia agak rapat2..so takut tersalah pijak..and aku lupa position setting sound aku..mmg kelam kabut.. Tommy ckp, kat atas stage ko ade mase 10minint je..dlm 10 minit tu la ko nk setting..nk ckp n main lagu..mane cukup..haha!!

Tp lepas aku dah paham n igt setting aku..kitorg terus start...1st song, artificial smile..tempo agak laju..
maybe sbb chris pun tgh gugup gak kot...tp nasib baik wasted waste aku yg start tempo...mmg smart gak la mood lagu tu..dgn sound gitar yg garang and jelas...bass yg padat dan mampat kena plak dgn bunyi drum yg sound mcm setting slipknot...tp part last tu, tetibe ijam nye bass tak berbunyi plak..
terigt aku insiden mase main kat Banner concert, sunway..Nasib baik, kitorg ade plan yg part last tu, ijam lompat kat crowd..fuh, mmg terbaik la ijam lompat...judge pun siap tersenyum...mmg well covered la jam!!
kita di tahap profesional ni., hahaah!!!!

abes tu..kitorg lepak jap, pastu terus chow...sbb masing2 dah lemau..singgah Dataran pahlawan sat, jumpe famili aku..pastu terus gerak kl...sampai kl dlm kul 12mlm..sbb cuaca tak berapa baik...sampai2 je umah ijam..
miela call aku..dia ckp band kitorg no.6 dlm top 10..dah top12 layak ke final..aku happy gila dgn budak2 band aku...mmg berbaloi dgn pengorbanan kita mggu tu.. huhuhu..

tp, ni baru permulaan je... tunggu final nanti..yeah!!!












Friday, December 11, 2009

Mulut Busuk

Apsl sekarang ni mulut ko mcm puki ah?
Kenapa ko suka ckp benda yg buat aku sakit hati?
Aku ade buat salah dgn ko ke? Lagipun aku jarang lepak dengan ko.
Tp ko mcm tak puas hati dgn aku plak.

Nasib baik aku bleh lagi bersabar..
tp pasni, kalo mulut ko dah tak bleh nk dikawal.
Terpakse la aku tumbuk muka kesian ko tu..

ko jgn fikir ko kawan aku, aku bleh layan ape ko ckp.
Aku tau ko sengaja ckp mcm tu. and, member lain pun prasan.
diorg tanye aku knp aku bleh relax je bila ko ckp macam tu.
Sbb aku kesian dekat kot.. lg pun bak kate sami dlm cite storm warrior
"Jgn keterlaluan, takut merosakkan perhubungan:

apa2 je la.

Thursday, November 26, 2009

Jiwa Gundah hati gulana

Hi, agak lama gak aku tak update blog aku ni. Yup, maybe takde mase kot. Anyway, Hari ni merupakan Hari jadi aku kalau ikut kalendar islam la..10 zulhijjah. hehe..
Aku ingin mengucapkan "SELamat Hari Raya Aidil Adha" kepada semua umat islam yg menyambutnya dgn cara yg betul dah di rahmati Allah. (Jgn plak korg gi sambut raya kat club2 plak, dikhuatiri akan dilaknati-Nya, siapa la aku yg menentukan dosa pahala korg, hanya sama2 mengingati dan menginsafi. amin) --->
sempat lak aku wat ceramah. haha!

Sejak kebelakangan ni, aku byk berfikir....berfikir....berfikir...tentang masa depan aku, masalah aku, dan mcm2 lagi la.. & ade satu perkara yg slalu menggangu fikiran aku. Slalu gak aku kongsi cerita kat best friend aku. And aku pun kesian kat dia sbb dia pun terlibat skali dgn perkara tu. Dia dah tersepit kat tgh2 antara dua isu. Aku rase bersalah plak. Aku nk tau pendapat dia. Tp aku tau, yg isu kali ni, dia agak pening nak bg pendapat..kadang2 ye, kadang2 tak, kadang2 perlu. kadang2 jgn. Haha, sori bro. aku tak berniat pun nak pening2 kan kepala ko. Aku tau isu ni agak rumit skali.

Bila aku try bangkitkan isu ni dgn family aku. Awal2 lagi dorg dah ckp "NO". erm.. tak bleh nk wat ape la.
kena la dgr ckp family. Walaupun aku tau, skrg aku ada hak dan kuasa utk menentukannya. Tp aku masih dilemma, kena jaga hati semua org. kalo buat yg ni. hati org ni yg terluka. kalo wat tu, hati org tu yg terluka. Pernah tak diorg fikir psl hati aku.

Ramai yg ckp, diorg faham aku. tp diorg tak faham aku. sbb aku sendiri pun tak faham aku.
hurm.. Aku just nk semua org gembira.. Tu je, tlg la...kalo bleh, biar la aku yg carik korg..
jgn la korg susah2 carik aku..Sbb aku tak nak menyusahkan korg. itu aje, kalo time tu aku tak carik korg.
korg jgn la amik hati or ape. sbb bukan aku sorg je yg ada dlm dunia ni.
mungkin ade org lain yg lagi lyk utk korg.

(ape yg aku merepek ni? arghh!)

Wednesday, November 4, 2009

kesibukan yg agak kritikal

Bermula dari 5 Nov 2009, aku akan mengalami kesibukan yg agak kritikal di mana aku akan menjalankan eksperimen yg memerlukan daily observation. So, aku mintak maaf awal2 takut2 aku tak sempat nak update blog aku ke, tak reply msg korg kat FB or Myspace or email..

SOrry sgt2...
Sorry mak and ayah.. along balik tahun depan kot
Sorry adik2...nnti along blanje mkn and tgk wyg ok?
Sory kengkawan...nanti2 la kita lepak...

Sunday, November 1, 2009

Banner Concert TM



Ahad, 1 november 2009.

hari pertama dlm bulan Nov, Ahad dlm bahasa arab ialah satu. mmg kena date dgn hari. Dan hari tu aku dan band aku, pertama kali join battle of the band. Mmg style. Pertama kali aku perform dlm kotak.

Event Banner Concert TM tu di organize oleh TM malaysia, tujuan dorg wat banner concert tu sbb ape ntah aku pun tak tau sgt yg aku tau, band aku kena perform dlm kotak. Diorg mmg nak band perform dlm kotak tu..sbb nanti dorg rakam kitorg perform pastu akan dijadikan banner dlm website dorg. slalu kita tgk banner dlm website mcm iklan ke, paling gempak pun flash video. Aku suka idea dorg ni..mmg style korg bleh usya everyoneconnects.net
Mmg style!!

Setiap band yg join spatutnya kena cover lagu "Through my window", lagu yg Bunkface main tu. Soundtrack utk iklan TM (ala yg org kertas nak gi sberang bangunan nak jumpe aweq kertas gak). Tp kitorg cover lagu tu dgn melody yg grunge..tak salah rasenye kalo kita ubah melody ikut creativity masing2. Tp jgn ubah lirik sudah la..haha!!

Aku prasan gak ramai org wat muka terkejut mase kitorg bwak lagu tu..yela, mmg 100% lain dari original version. haha..


Friday, October 30, 2009

Takde keje



Hari jumaat, hari yg sgt best. sbb esoknya tu hari sabtu. haha.

Selalunye, hari jumaat ni tak byk aktiviti yg kite boleh nk buat..sbb ditengah2 hari jumaat, kita gi sembahyang jumaat (org laki je la).



So, sepatutnya kerja2 atau aktiviti kena wat lepas sembahyang jumaat. Tapi dah menjadi tradisi org2 kita ni mmg pemalas.. aku pun jadi malas la..hahaha!!!!





blur la.takde keje nak wat...






(bukan takde keje..tapi mls nak wat keje sbnrnye)

maybe sbb fikirkan, ape kita nk wat esoknya..nak kuar ke? lepak ke?

shopping ke? gi gigs ke? gi cuci mata ke? on9 kat umah je ke?



erm....Aku saje belek2 folder kat dekstop pc dlm lab ni. tetibe aku ternampak folder "Aidil". aku rase tu folder aku kot. haha..dah nama aku, mesti la folder aku. Then aku open la folder tu, whoa..ade pic2 lama dari hp aku la.. hehe..gelak gak aku tgk sorg2..sbb byk crita dlm pic tu. maybe hanya aku & org dlm pic tu je yg tau kot..






haha..


















Fashion : from my view 1

Skinny jeans ke Seluar jeans yg ketat????


Skinny merupakan salah satu jenis seluar dimana scene skinny ni sbnrnya dah lama sejak zamam 80's lg. Dan skrg menjadi trend zaman muda-mudi skrg ni. Skinny ialah seluar yang dipakai mengikut bentuk dan size kaki seseorg..Mmg nampak ketat, tp sbnrnya tidak and si pemakai itu dlm keadaan yg selesa. Slalunye advatange kpd mereka yg mempunyai size peha+betis+pinggul yg "slim+sempurna+cantik" apabila mereka mengenakan skinny tersebut. Tapi ada segelintir mereka yg "berani mati" @ daring abes memakai skinny jeans yg tak kena dgn size kaki+peha+pinggul sendiri..kita sendiri yg tgk pun dah terseksa inikan pula org yg pakai tu..(kesian aku tgk, nak tgur takut terase). Aku pun bukan nak kutuk org yg mempunyai bentuk badan yg besar. Sbb fashion ni subjektif, ada fashion yg sesuai utk org yg kecil, ada yg sesuai utk org yg besar. Termasuk juga la utk org yg tinggi, org yg rendah.Kurus ke gemuk..masing2 ada hak nak mengena fashion masing2..tp yg penting kena la diri masing2.. Walaupun nama seluar itu ialah skinny, tak bermakna org yg "fatty" pakai akan jd skinny.


Ya,Orang lain mmg takde hak nk pertikaikan fashion kita, sbb itu adalah isu peribadi. SeElok2nya, lebih baik menerima teguran drpd kutukan. Yg penting jgn la asyik sbuk nak tgur org, tp diri sendiri pun tak siap lagi.. Aku ckp camni bukan point kat sesiapa..(kalo ada yg sedar bagus la), tp aku juga nk ckp utk diri sendiri & kawan2 semua... yeah!!!

Thursday, October 29, 2009

HUJAN

Hari ini, mmg aku penat gila..Agak pack gak la jadual aku. (mcm selalu la. haha)
Ada 2 workshop hari ni..kalo nk cite scene workshop tu mmg agak pjg la..
Igt nak balik awal hari ni....
Tapi............










Hujan lebat la plak!!!
sampai kul 9 baru stop..
huhuhuh....






nak wat camne..anugerah tuhan.
Amin..
=)

Wednesday, October 28, 2009

oh, sayangku!


Oh, sayangku!

Sudah lama kita tak ketemu. Bukan sengaja tidak mahu bertemu, malah tiada niat utk aku mengelakkan diri dari diri mu. Sesungguhnya, aku masih lagi menyayangi diri mu sejak hari pertama kita bertemu.


Mungkin sejak kebelakangan ini, jadual aku dipenuhi dgn aktiviti2 yg penting. Agak sesak nafas jugalah pada awalnya. Tapi aku dpt juga menyusun segala kerja2. Dan sempat juga aku dtg utk berjumpa dgn mu. Rindu.

Oh,sayang ku!

Aku tidak pernah menyesal dan rugi menghabiskan wang ku semata2 utk diri mu. Aku ikhlas, aku hanya mahu kegembiraan diri mu, aku hanya mahu keadaan mu sempurna tiada cacat
cela. Aku tidak mengharapkan apa2 dari mu, hanya dirimu yg sempurna yg mampu membuatkan aku gembira apabila bersama mu.

Oh,sayang ku!

Walaupun waktu pertemuan kita hanya seketika,hanya sementara, hanya beberapa jam. Tapi aku tetap menikmati setiap detik kita bersama. Aku tahu kita tidak jauh jaraknya, mungkin masa yang memisahkan kita. Aku faham, kita cuma bersama jika aku berkumpul2 dgn kawan2 ku. Ya, setiap kali kita keluar, kita mesti berjumpa dgn kawan2 ku. Masing2 membawa pasangan.Dan kita semua bergembira.



Dan apabila kita semua masuk ke suatu ruang berdinding merah, aku melayan dirimu, aku melepaskan rindu ku pada mu dengan skill2 baru aku. Ya, aku selalu berlatih dan mempelajari skill2 baru semata2 untuk memuaskan diri mu. Termasuk jugalah kawan2 ku bersama pasangan masing2. Malam yang indah itu, kita semua menghabiskan masa satu jam yg sgt bermakna.

Oh, sayang ku!

Ya, aku sedar kita sudah lama tidak bertemu. Dan aku perasan, hanya jika ada event atau gig pada hujung minggu, baru lah kita dapat bersama. Aku tgk org2 disekeliling kita ketika di mana2 event asyik perhatikan aku membawa diri mu ke hulu ke hilir. Aku tahu mereka cemburu dgn aku kerana memilik mu, ada juga yg tidak percaya yg aku memiliki diri mu. Dalam fikiran mereka, hanya berkata," mengapa org seperti aku memiliki diri mu?".


Ah, aku tidak peduli semua itu, tidak pernah terpampang pun bongkak pada wajah ku. Aku tau, aku patut berbangga memiliki diri mu, syg.


Oh, Fender Jaguar ku!

Tanpa kau, siapa la diri ku ini

-Luahan hati gitaris MELODISASTER-



Sunday, October 25, 2009

Animal Holding Room

Selalu kalo kita wat research ade 2 types la..samada in vitro or in vivo (paham2 sendiri la eh.haha). Kalo wat research in vivo kena la guna subjek yg hidup cthnye haiwan. Erm, haiwan yg slalu digunakan mcm arnab, tikus, mencit, babi, kambing. ikan dll. And research aku, aku selalu guna tikus. And tikus yg aku guna aku sendiri yg hasilkan (tuhan yg mencipta, tp aku yg manage kan breeding process). So, tempat breeding tu kitorg panggil ANimal Holding Room yg berada di level 6, Blok 5, Fakulti Farmasi, Uitm Shah alam. hehe..


Dalam AHR tu ade 2 jenis haiwan, tikus jenis Sprague-dawley dgn mencit jenis Balb-C..tak silap aku la..Dari proses mengkahwinkan baka, pastu partition off-spring, Food and water management, serta maintenance kitorg yg handle sendiri.



Rodent Holding rack, guna cage yg ade salur udara supaya bau tikus tak keluar




Rat offspring slps 3 hari


Offspring yg baru slps 1hari dilahirkan



Aku pegang salah seekor baka tikus, besar anak kucing kot
berat dlm 1kg (amaran:sila pakai labcoat dlm AHR, jgn ikut mcm aku.haha)



Friday, October 23, 2009

Gambar Pasport

Susah gak sbnrnye nk dptkan gambar pasport kita yg OK (kire hensem la pic tu).
kalo buruk, kite pun segan nak letak kan resume ke, lesen kete ke, kat pasport ke, student card ke..sbb bile kena dh guna pic tu, kite akan guna sampai bila2.. haha!! so, kalo dah tau pic itu akan digunakan dlm jangka masa yg pjg. So, kite mesti la nak dpt kat result pic kite yg paling perfect. betul kan? haha...

Ari tu aku nak wat gambar pasport, sbb aku dah lame guna gambar pasport aku yg bertahun2 lepas lamanya. So, kire aku nak ada latest pasport pic aku la.. Ini la hasil2 nya.. hahaha!!! agak susah gak nak posing depan kamera. Mmg mcm sial.










Korg rase..pic2 aku ni smua boleh pakai ke??
hahaha!!

Wednesday, October 21, 2009

Bosan

Aku tak tau ape aku nak cite kat dlm blog aku ni. Tp aku ttap gak nak post blog ni.
Sbb aku berada ditahap yg bosan gile babi punya...arghhh!!!




mcm2 benda aku fikir, masalah, masa depan, skrg. Mcm2 la.. kalo fikiran aku ni diupload kat computer...aku rase dah meletop kot RAM takpun processor pc tu...




Spt ade sesuatu yg perlu aku lakukan..sgt2 perlu. Maybe mmberi impak dan kesan dlm hidup aku ,samada baik atau tak aku dah bersedia menghadapinya.





maaf kalo aku agak emotional.






hanya luahan perasaan.





"dipendam mati mak, diluah mati bapak"

Saturday, October 17, 2009

WarMtheaven



17 october 2009, kitorg (Melodisaster) ada gig kat Jln Klang lama ptg tu. Nama event tu "WARMtHEAVENs GiG". Organizer ckp kitorg band ke 5,kire main dlm kul 3 ptg..setelah aku calculate time melayu+UK+chinese style..akhirnya kitorg decide gerak kul 2. Hari tu, kitorg tumpang kete raz (tp huluq duit minyak la..haha). Hizam & chris sampai tepat kul 2 kat umah aku. Raz plak lmbt sket dlm kul 2.15pm baru dia sampai...(itu dia time UK nye.haha!!)


Sampai kat tempat gig ke kul 3.15pm tak silap aku. Manager kitorg (Miela) dah sampai awal dgn shiro and hanna. Diorg semua dah naik atas dah, siap dah amik tag band masing2 (padahal tag tu utk kitorg..haha!!). Lepas tu parking la, ngam2 nak kuar kete je hujan lebat plak, mmg terbaik la! haha!

Pastu kelam-kabut masing2 kuarkan brg semua takut kena hujan, maklum la gitar mahal kot..
Kitorg naik atas, tgk crowd sikit je.maybe tak start lagi. lol!
Tetibe organizer suruh kitorg main dulu sbb byk band tak naik lagi. Sial! gila roxstar band lain..
Aku pun fikir, blasah je la main dlu..lagi pun dah dekat kul 4. Raz plak nak chow kul 5. Miela plak ade openhouse..So, kitorg pun terus naik stage and setup brg and tune gitar. Soundcheck song kitorg Tibai "Madman" lagu Silverchair. haha.. pastu aku prasan gak crowd dah penuh kat depan stage. mungkin diorg sangap lama sgt tggu. Tp majoriti band utk gig ari tu 78% ialah band hardcore, so no wonder la ramai crowd hardcore. Ade gak prasan beberape budak2 "Grunge" dgn dressup baju kotak2 diorg. Tersenyum gak aku, sambil berfikir, "ada gak crowd grunge...best!"

Pastu kitorg main lagu "Artificial Smiles" & "wasted waste". itu kire setlist yg mmg tetap la.
Tetibe next song, aku blur nak main lagu ape. aku tanye ijam, dia ckp kite main cover song la.
Aku set je. terus kitorg bwk lagu "Man in the box"-alice in chains. Mmg style sound gitar aku mase tu (DS2 + small clone) mmg sbijik cam concert AIC. haha! Abes je lagu tu..terus bantai lagi "Fertilization"...aku dah pancit dah..biase la, tak makan dari pagi kot + asyik isap rokok je. nasib baik sblum perform aku dah minum 100plus. Sambil lap peluh, aku terdgr suara dtg dari crowd. rupa2nya miela, dia suruh kitorg main lagu "Let go". Aku agak blur la. let go? lagu sape tu..Avril lavigne ke? Aku pndang blkg sambil tgk mulut chris terkumat-kamit nk bgtau something kat aku. Owh, miela nak lagu "Let me (go)" rupanye. hahah!!! blasah je. Abes je lagu tu, ade mamat mane ntah request lagu "Kurt cocaine"..blasah je...Mmg aritu kitorg main on request..then ade crowd mintak lagu2 kbykannye lagu nirvana. "Love buzz" la, "School" la..

Pastu ijam dtg kat aku, dia nak main lagu "Blew". so, aku ckp la kat crowd, kitorg nak cover lagu "Nirvana" dari album "Bleach" tu. Tp, aku tgk muka2 crowd yg tak jelas (sbb gelap, atas stage je ade lampu) diorg mcm tak pnah dgr je lagu tu. pergh? pelik...tapi bnar. haha! so kitorg main je la lagu tu. akhirnya last song, kitorg cover lagu "Tomorrow"-silverchair. lagu tu sbnrnye, aku mls nak main, tp chris cam dah semangat je dgn lagu tu..blasah je la...


Abes perform kitorg terus turun bwh smpan brg dlm kete. Then, bergambar2 and ade interview dgn organizer. Gi lepak minum kat maplay, lepak dgn bdak2 Maddame (grungeband) & Scoxbox(PD grunge band). Maddame perform dlm kul 7. aku tanye budak scoxbox, korg perform ke japgi? pastu gitarist dia ckp, "tak la, kitorg dtg nak tgk korg perform,nanti kite satu stage kat melaka nanti bulan 12 ni"..pergh terharu gak aku dgr, sanggup diorg turun kl dari PD smata2 nak tgk kitorg perform (or maybe diorg nak kaji kitorg ni? erm..curios2). Sblum gerak budak2 Scoxbox ajak bergambar skali. haha.then, borak2 sket terus gerak. dlm kul 6.30 tak silap aku. Sampai rumah aku terus terbaring..letih dowh..


Hizam Yusri on Bass


Chris Daniel on Drum


Dill Azahar on Guitar &Vocal










After perform

Wednesday, October 14, 2009

ELISA assay

Hari ini, 14 october 2009. Macam biasa la kat lab aku, Pharmacology Toxicology research Lab, UiTM. Hari ini igt aku nak wat ELISA assay utk determine IFN-gamma dalam sampel diabetes yg aku wat dulu.





Setelah hampir 5 jam aku wat menatang tu. akhirnya......






Aku tak dpt result dia. SHIT!




p/s; Takpe Prof, saya dah dpt result utk IL-2 & IL-4.

Tuesday, October 13, 2009

Melodisaster

"Perkataan" yg aku takkan lupa sampai bila2. "Perkataan" ni jugak la yg byk mencorakkan warna2 dah liku2 jln cerita khidupan aku. hehe.. sejak sblum perkataan ini wujud dari mulut aku, mmg aku dah rase kan ke"best"an perkataan ni sejak dari bangku skola.


Aku bersama bandmates aku, MLDSTR (dari kiri Chris, Hizam & Dill)

MeLoDisaster , itu la nama band aku. Mula ditubuhkan pada 2003, tapi masa tu bertukar2 drummer, 2nd gitar silih berganti. Yang tetap aku & Hizam Yusri. haha. Akhirnya, 2006 tak silap aku, Chris Daniel akhirnya secara official join MLDSTR. hoho. Pada asalnya, band aku ni lebih kepada Alternative/ modern rock la. lagu yg jambu2. haha.. Pastu berjinak dlm musik Alternative Punkrock. Tu yg nirvana gile babeng tu. haha! skrg kitorg cuba cari identiti sendiri supaya tak disama kan dgn nirvana. Secare tetiba, Hizam kuarkan satu perkataan yg agak best dan sesuai dgn musik kitorg. HYPERGRUNGE. Aku mmg suka dgn perkataan tu. mmg ngam soi la. haha!! So, kesimpulannye MELODISASTER is HYPER-GRUNGE.


Kitorg mula hasilkan material (recorded own song) pada tahun 2005 tak silap aku.
mase tu mmg tak tau apa2
psl recording. so kitorg just jumpe bro kat Soundcheck studio, tanya dia psl recording. then dia tanya, "korg nak murah ke mahal?"

Kitorg mase tu budak skolah lagi, mesti la mintak yg murah. hehe. Pastu, bro tu letak seketul microphone kat tgh2 studio, then suruh kitorg main lagu. Kitorg main la sampai lebam (1 jam je). 10 minit pastu, bro tu bg kaset. dia kate dalam tu semua yg td korg jamm td. total recording RM40. hahahah! Line up mase tu, AKu-gitarist & vox, Hizam-bassist and Epul Dedak-drummer.

Pastu kitorg blur. camne nak wat copy byk2 dlm cd, camne nak jual? camne nak wat ni? Tp, mase tu HIZAM yg paling byk idea and dia adalah BRAINator dlm MLDSTR ni. Dia ade cassette playback machine yg bleh connect guna USB port. Kire kitorg dubbing balik and jadikan lagu tu dlm bentuk wav.file. haha..DAN terhasil la copy2 dari 1st demo kitorg! yeah!!!

Cover depan 1st demo kitorg. "MELODISASTER: FIRST" 2005


Pastu Hizam upload lagu ni kat www.i-bands.net. Dimana kebykan band2 underground upload lagu diorg kat website ni. Website ni ade system overall Chart, Categorized Chart dan most voted band and song. So, slalunye kalo kat Chart "grunge" kitorg antara top 10 la. hehe.Mase tu jugak la kitorg berkawan dgn salah satu band grunge dari Kuala kubu Bharu. AFIQ (Criedbaby) & RONAN (DamagedB), mereka ni antara org penting dalam label, Vicerock Access. Kitorg dpt offer join bawah label tersebut and recording EP kitorg. So, kitorg terus terima offer tersebut dan terhasilnye 1st EP kitorg, "Nobody Knows We're New Wave". Mase tu kitorg guna khidmat Ronan sbg drummer utk EP tersebut.


Cover depan,"Nobody Knows We're New Wave" EP, 2006

Tak lama lepas tu, kitorg pun tarik diri dari Vicerock Access atas sbb2 yg tertentu. Then, kitorg dpt offer utk join sbuah label grunge dari melaka tp beroperasi di KL. Happy Community, dketuai oleh Aboy (Madhouse).
Mase tu, kitorg byk gak la kenal2 dgn band2 grunge yg lain. Tapi kitorg tak lama dgn diorg, and tarik diri sbb masalah yg tak dpt dielakkan. Maybe, kitorg selesa bergerak secara independent kot. Tak lama lepas tu, kitorg hasilkan 2nd DEMO, "2.0". Tapi bg aku 2.0 ni kurang mantap lagi la dari segi penulisan lirik dan riff nye. CUma yg aku perasaan Sound dalam 2.0 ni agak terbaik! bg kitorg, sound dlm 2.0 agak matang berbanding dgn sound2 material sblum ni. Kalo korg nak tau, HIZAM la yg jadi Sound engineering dalam 2.0 ni sepenuhnya dgn sedikit bantuan dari RONAN. 2.0 ni adalah home recording kitorg. Mase ni la permanent drummer kitorg beraksi, CHRIS DANIEL. Tak silap aku, kitorg just kuarkan 100 keping je utk 2.0. Alhamdulillah, Sold out.


Cover depan, "2.0". 2007

Setahun lepas tu, pada 2008 kitorg bercadang nak hasilkan album plak. MEmandang bajet utk wat recording album takde, terpakse la kitorg lek dlu. haha. Spjg perjalanan aku dgn MLDSTR, aku cuba memperbaiki skill riffing aku, aku cuba mencari idea yg lebih fresh dan lebih matang. Dan hasilnya, aku berjaya menulis sbuah lagu dimana tajuknya aku ambik dari tulisan dinding kat atas bumbung Tunestone Studio, Klang. Kat dinding tu, "this is where all the fuck begin!!", tapi agak carutan sket. aku tukar la kepada "This is where all the rocks begin!!". Kitorg kuarkan single ni sbb ramai sgt tanye, tak kuar demo baru ke? lagu baru ke? ape cite terbaru ke?. So, ini la jawapannye. Tujuan utama kitorg kuar single ni sbb nak carik duit, nak simpan utk recording label. so modal kasar wat single ni ialah RM150 termasuk la modal utk wat 300 copies + cover utk singles ni. Utk pengetahuan korg, Cover album ni 100% adalah hasil kerja aku dah proses men"copy" dah menjual gak. ehehe..Mula2 igt nak wat 50 copies je. Tp, dlm smggu dah abes plak. (Jual sendiri secare underground mmg la sket, aku bukan ade distributor pun). Akhirnya kitorg just larat wat 300 copies je. Alhamdulillah. Sold Out.


Cover depan single, " This is where all the rocks begin" 2008

2009, ialah tahun dimana MLDSTR byk "berehat". Tp kitorg tak rehat la, sbb masing2 study lagi kan..aku pun dah smbg wat master. MLDSTR bukan rehat2 kosong, mase tu la kitorg fokus kepada penghasilan Album kitorg..Thanks tu Mr.Botak sbb jadi investor dlm penghasilan album MLDSTR. Inginkan musik yg lebih matang? tunggu...hehe. tp kalo nak dgr preview je korg bleh dgr kat page MLDSTR (click here to listen to our preview song called, WASTED WASTE).


Melodisaster 2009