Entri di blog ini adalah 50% benar dan 50% tidak benar dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.

_______________________________________________




Thursday, June 24, 2010

Pengalaman tak best yg best

Sudah jatuh ditimpa tangga.
Korg mesti selalu dgr peribahasa ni kan? Biasa la, semua mesti ada badluck day. Aku nk cite yg bad luck day yg paling style. Aku tak marah pun dgn dugaan ni, sbb aku tau ni semua kerja tuhan. ada lah hikmah disbalik semua ni.
Bulan ni, terus terang aku mmg sengkek. Scholar tak masuk lagi, maybe masuk bulan 7 or 8. Takpe la. Duit elaun lab pun dah dekat sbulan lewat. Mmg dah sengkek abes la. Bulan ni aku just survive dgn baki elaun aku bulan lepas. ade la 2-3 ratus camtu. Bleh la beli barang dapur dgn isi minyak moto. Sbb duit takde, aku tak dpt nk service moto aku yg semakin hari semakin "sakit".

Nak dijadikan cerita. Petang isnin tu, time nk balik la. Aku bawak moto. Mmg aku slalu bwk moto setiap ari isnin, ari lain aku tumpang kete teng. Aku ckp kat teng, aku gerak dlu. Jarak UiTM dgn umah sewa aku kat saujana tu, boleh tahan gak la jauhnye. Mcm dari Seksyen 7 shah alam nk ke subang. camtu la. OTW balik tu. kire dah separuh jalan la. tetibe moto aku mati. Mcm carburetor tu blow lak. aku terus park tepi jln. Try gak la nk start moto tu balik. Aduh, mmg tak leh nk start dah ni. Igt nk call teng or nuzul ke mintak tlg tundakan. cek2 kredit takde la. (biasa, org tgh sengkek kan?). Kereta moto tak byk lalu kat jln puncak alam ke puncak perdana tu. Dah senja plak tu. Kalo gelap mmg mati kena baham tapir la aku. huhu. Nak tak nak aku tolak gak moto aku tu. dah la berat nk mampus. Jln naik bukit plak. terbaik!!

Dah nk dekat mati gak aku menolak. sambil dalam hati aku terbahak2 gelak mencarut kat diri sendiri, "tu la time ade duit tak nk repair moto, mampos ko sial!!", kata aku pada diri sendiri. hahah!!! Time2 energy aku dah tinggal 10%, tp perjalanan masih jauh lg, tetibe ada seorg hamba Allah ni berhenti kat tepi dgn moto LC nye tu. Dia tanye apsl? Aku ckp rosak la der, moto tak leh start. tolak je la.. Dia tanye lg, "nak ke mana? rumah jauh ke?". "Jauh tak jauh la, kat saujana depan tu" aku balas sambil menolak pelan2 (padahal dah tak larat dah). Brader tu terus offer nk tlg aku tunda moto aku ni. Alhamdulillah. nasib baik la brader ni ade. Tp serius la, otw dgn tunda tu, aku smpat lagi fikir. "Adeh, apa la aku nk hulur kat brader ni, dah la takde sen ni".

Nasib baik la dia mintak ape2, Aku ckp dekat 13 kali terima kasih kat dia. sampai dia pun mcm nk blah cepat2 je, fikir aku mcm dah tak betul. haha!! Tp aku lupa plak. yg dia tunda sampai kat area kedai umah aku. rumah aku lagi 1 km lagi. Adeh! xpe la.. Aku terus gi beli topup, call teng and ckp aku kat area kedai, moto rosak la. Malam tu mmg aku lemau gile. slalunye bleh overnite layan movie ke, main game ke, kalo rajin wat report.. Tp mmg terus terbongkang.
Pengalaman ni mmg tak best kalo korg yg kena, tp bg aku, ade bestnye. Sbb watkan badan aku sihat dan kuat, exercise tolak moto. hahha!!


damn!!

Tuesday, June 8, 2010

Troli mesra pengguna

Hari tu aku dgn teng and ijal gi la ke TESCO setia alam. Maklum la. kat situ la tesco yg paling "dekat" dgn rumah sewa kitorg. DLm 30minit gak la nk sampai ke sane dari saujana utama. Huhu.. Lepas parking je, terus gerak masuk tesco.
Tp sebelum sempat singgah lagi kat kedai arcade main game basketball tu. FUhh.. penat gak la. Biasa la, seronok gak main basketball tu. Alang2 tu kire panaskan badan la seblum shopping - takut nanti semput lak, nak2 time nk bayar tu. hahahah!!!

Time jalan2 dlm tesco tu, sambil tolak troli. aku usha2 la keliling aku. tgk ragam manusia ketika membeli barang dapur. Seronok plak. pastu tgk -bapak dia bawak troli besar, anak dia bawak troli kecik. Comel la plak. ahaha! Tp yg paling syoknye. Selalunye kita tau yg troli tu ade tempat duduk utk kanak2 (yg lipat tu). Ada gak jenis troli yg letak tempat tuk bayi tu. Tak byk tempat ade. tp slalu aku jumpe kat tesco je.

Tp kat TESCO setia alam, ada satu troli yg mmg takde kat tesco lain (aku rase la). Aku rasa TESCO setia alam bleh dpt anugerah membekal troli mesra pengguna la. ahaha!! Diorg troli org dewasa. tak caya? tgk la pic ni. aku snap pakai hp sendiri tau!!


ni troli utk bayi



yg ni troli utk org dewasa



p/s: jgn marah eh.. gurau2 je.... haha!

Sunday, June 6, 2010

Movie: Prince of Persia




Mmg aku dah lama tunggu movie ni nak kuar! Sbb aku mmg minat gile dgn watak Price of persia sejak 2004 dlu. AKu minat dia sbb aku terpengaruh dgn member aku si kang tu. Dia yg recommend aku layan game ni (lagi satu game : Splinter cell). Prince of Persia dgn Splinter Cell antara game kegemaran aku. Mmg2 dua agak berbeza sket. Sape yg main tau la kot. Eh, ape aku cite psl game plak ni!? adoi! haha!
Ok.


Aku mmg gembira sbb diorg filemkan karekter fvrt aku ni. Mmg mesti/wajib tgk kot? kalo tak tgk mmg rugi abes la. Aku harap, kang pun tgk gak cite ni. Jgn la dia miss. lama plak tak lepak dgn dia. haha (lari topic lagi. haha).

Mula2 nya aku bajet cerita dia mcm biasa2 la and mmg akan ikut jln cerita dari game asal dia 100%. Sbb sblum2 ni byk movie yg diadaptasi dari game2 yg aku main mcm Max payne, Hitman and punisher mmg agak hampeh jln dia sbb kita dah tau jln cite dia 100% dari game. Kita just happy sbb tgk aksi realiti je. Berbeza lak dgn jalan cerita POP ni, mmg style gila la. Spjg movie dia hampir 80% aksi2 best. aku suka. mmg jantung ko berdebar je nk tggu ape yg jadi pastu. Cuma yg aku pelik, dlm game diorg tak mention pun name prince ni sape, just letak "Unnamed Prince" or "The prince" je. dlam movie, ada nama plak?dastan? pelik betul. Part yg tak best je, POP sand of time ni mcm dah gabungkan jalan cerita kesemua siri game2 dia "sand of time, warrior within, the two thrones dgn forgotten sand".

Tp aku rase mungkin akan kuar Movie POP ke 2 sbb, yg 1st ni dia just cerita camne dia tau psl sand of time's dagger tu. Dia tak jadi two throne lagi. Dia tak kacau system sand of time lagi. dia tak lawan byk musuh pun. Kalo dalam game mmg bayk musuh dia. best wo game dia! tetibe rase mcm nk main balik je. haha!