Entri di blog ini adalah 50% benar dan 50% tidak benar dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.

_______________________________________________




Wednesday, December 22, 2010

ok, ini bosan

Aku sbnrnye malas nk buat entri baru, konon nak berehat la kan. (poyo)
Igt nk start balik lepas masuk tahun baru, tp disebabkan uitm punye web security yg mcm hampeh..
Membuatkan aku untuk layan entri baru.

Ade ke patut diorg block semua link2 faeveret aku? Facebook, myspace, twitter, youtube?
Dah la uitm puncak alam ni dah mcm panjang jarak burung tekukur, pastu internet pun ade limit.
Yang boleh bukak, google, yahoo, mail. dgn blogspot.. mmg tahniah la blogspot, kau akan jadi faveret web aku weekdays ni.

grr........


macam har!



okbai.

Monday, December 20, 2010

UiTM jahat! benci!

Tgh syok2 bukak laptop pagi2 dalam lab, niat hati nk check Facebook.
Bile dah login je via wifi uitm, aku taip la www.facebook.com.


Sekali keluar page access denied!


Cis, sampai hati uitm block fb!! kejam gile!!! arghhh!!!


okbai.

Thursday, December 16, 2010

Typo error

Sbnrnye tajuk entri ni,

"BULAN PENUH MISTERI"

Bukan pasal bulan malam kat langit tu
ni bulan disember ni ha... tajuk entry ni misteri kan?
Sbb apa aku ckp misteri? sbb ade perkataan misteri
kat entri tu. (eh, kejap eja entry jap entri, mane satu ni?)

Bulan disember ni kire bulan terakhir dalam setiap tahun.
(ok, info bodo kan? sorry)

Straigttodapoint, bulan disember ni feel aku agak lain sket,
tiba2 dtg mood emo, sedih, lonely, gersang. Sbb, aku break dgn
aweq aku bulan disember la.. sedih wei... aku sygkan dia... huhu
tp dia syg aku lebih sgt, sbb tu kami takde jodoh.

Aku harap, tahun depan (kalau pjg umor la, insyaAllah)
aku taknak hadapi bulan disember macam tahun ni.
Aku benci kau disember 2010. aku nk bunuh diri..eh tak
aku nk bunuh diri aku yg lama, aku nk hidupkan kembali
dill azahar yg sbenar,,,jyeah!


-__-" bosan kan? Ocibai! eh, typo plak
Okbye!

Sangap

Dah dekat setahun aku tak dating. sangap plak
Bukan takde kawan2 ajak lepak. tp kadang2 nk gak merase
bibit2 cinta mcm orang lain.

Tgk member2 smua dating je mase weekend.
Geram plak. Asyik main sabun je. bosan la.
kulit kering i tau!

ok la, esok gak aku try ajak dating
dgn Makcik Siti Janda depan rumah aku ni,
Biarkan anak2 dia jeles.



okbai.

Sunday, December 12, 2010

Melodisaster Soundstage part 2

Day 2, Final stage


Jadual Final Soundstage 2010.


4.30pm Baru sampai, muka masing2 baru bangun tido.


Setting efx kat blkg stage, nebes beb!


ijam pun nebes gak,
takde pic chris plak.


Ijam sempat lagi ajuk "member". hehe


setting2 sket


Kami perform lepas INCRIES, crowd bleh tahan gak kan.


nice! credit to Kaka Perawan


Lepas perform, with NANA and ROA


Nak menunngu result tu yg lebam tu..


Diorg ni sampai tahap camni menunggu. hahaha!


Fuh, saspen2!

Pemenangnye!!!

MELODISASTER!!!!!!


Alhamdulillah!!


Bersama PAPA ROM!


KAMI LAH JUARA! TERIMA KASIH Tummy TRIM!

Melodisaster Soundstage part 1

Day 1st, Qualifying round


aku and ijam, sblum sampai ke event area.


lepas parking kete, menapak ke muzium telekom.


tgk 1st band, PARABOLA perform. member2 aku tu. yeah!


Turn kitorg lak perform, muka masing2 nebes. (nervous)


Dah abes perform, gi lepak maplay.


Lepak2 dgn kawan2 seperjuangan. yeah!


pastu aku lemau, sampai tertido. style kan?


Yeah! layak ke final round!

Thursday, December 9, 2010

Soundstage 2010 : Final!

Fuh! Alhamdulillah ! kitorg layak masuk Final! Syukur beb! Igtkan kitorg tak layak lepas band2 lain yang bertanding agak mantap!
Lepas kitorg tahu yang kitorg layak, baru kitorg sedar yg masih ada lagi yg terima music yg kami bawa. Masih ada peluang untuk kami beraksi. Syok beb, stage tu, dah mcm main rock the world. Kalau la time2 gig, organizer provide barang2 cam kat stage tu. Mmg aku takkan berhenti main. hahah!!

So, kitorg practice pada malam Jumaat. Aku abes je wat labwork terus shoot balik kl. Rehat2 jap. Sempat lagi gi carwash. Sbb tgk kete aku dah mcm haram dah rupenye. Malam tu kitorg Jamm kul 11- just mantapkan lagu STRANGE tu. Segala kesilapan masa saringan hari tu, telah kitorg repair, moga2 final nanti berjalan lancar!

Paling style nye, lepas practice kitorg gi Uptown Danau kota, jalan2 cuci mata. pastu lepak kat maplay. Balik kul 4 pagi kot. Sampai rumah dah kul 5 pagi.. mmg lajak subuh la jawabnye. (baru igt nk solat subuh mintak berkat). Tapi aku sedar kul 9 pagi, sbb adik aku kejutkan aku. Dia suruh aku antar dia gi kedai nenek aku, sbb lapar katanya. So, aku gi la hantar, alang2 tu bfast skali. Pastu makcik aku suruh angkat beras 50kg dalam van letak kat kedai. Aku dgn machonye letak la guni beras tu kat bahu kanan aku. Pastu aku try angkat "prapp!" mak aih! meletop beb bahu aku. sengal terus satu badan. Aku terus balik rumah tido..

Aku sedar je dah pukul 3! Janji dgn ijam nk gerak kul 3.30 ptg. kelam kabut aku mandi pastu sembahyang. Pastu aku baru prasan, tangan kanan aku lemau2. baru teringan tulang bahu aku mcm misplace je. Mintak mak aku tolong urutkan. mmg menjerit la kan... Tapi sbb ade final soundstage2010, aku gagahkan diri gak. Mak aku ckp, jgn buat tak elok plak nanti. kang tercabut bahu tu. (mak aku ni buat lawak ke ape?)

Aku terus gi umah ijam and alam. Pastu terus gi Muzium telekom tempat final soundstage tu la. Sampai2 mmg lambat la.. Dan sedihnye kitorg terlepas turn PARABOLA. aku rase serba salah sgt2. TAk dapat nk tgk BOB RUDEAN perform. sorry bob! tapi aku tau, kau mesti wat yang terbaik!

Turn kitorg perform, Start dgn Bagi Salam, terus masuk lagu STRANGE, mmg terbaik la. Aku rasa itu la persembahan yang paling berkualiti yang penah melodisaster persembahkan. Aku rasa sgt relaks je mase perform. walaupun aku tgh crowd yg agak ramai dan memberangsangkan termangu tgk kitorg perform. Tak tau la diorg rasa kagum atau bosan. Seblum start 2nd song, CRASH. Aku sempat membebel,

"Aku nak minta masa bercakap jap, tak kisah la kalau pihak juri nak tolak markah. Aku nk kenalkan bandmates aku. Hizam sbg bassist, Chris sbg drummer dan aku Dill. Kitorg tak kisah menang atau kalah, sbb aku tahu yang kita semua adalah pemenang. Aku nak kita semua enjoy our music! yeah!!"

Kata2 merepek aku disambut meriah oleh crowd (dah mcm Perdana menteri plak aku. bahaha!)

Sambil tu aku sempat lagu adjust distortion aku, aku naikkan tone dgn level. ngam2 kluar sound grunge yg aku nk tu.
Mmg CRASH bagi VIBE menggila! part last lagu tu, aku terus campak gitar aku dan terus lompat ke arah crowd. Yeah! Crowd Surf baby!!

Mmg terbaik!

Nak tau sape yang Menang??
















Kami lah JUARA Soundstage2010!!! wiiihuuu!!!

Tak percaya? nah, tgk official result ROAD TO ROTTW SOUNDSTAGE 2010

Wednesday, December 1, 2010

Soundstage 2010 (1st day)



Tahun ni band aku join gak masuk The Road to ROTTW Soundstage 2010. Aku just bleh ckp yg event ni dah mcm Malaysia's woodstock Music Festival la. Sbb band2 yg perform kat sini, kebykan band2 otai underground yg slalu sgt nama band diorg kat flyers gig kat malaysia ni.
Aku cuma tak suka satu je psl soundstage ni, iaitu atmosphere dia sgt berbeza compare dgn gigs.

Sbb soundstage ni berkonsepkan battle of the band, cuma band yg main bukan band baru nk up, bukan band baru smlm ditubuhkan,
bukan band suka2 :: Tapi band2 underground yg tak kurang hebatnya. walaweyh!!!

MELODISASTER

pun ok gak band ni. hahaha! Ya! ini lah nama band aku. Sejak aku abes skola, sampai berbulu lebat ; inilah band aku.
Bangga juga la aku nk ckp yg band ni tiada conflict perebutan harta atau aweq. Semua clean and smooth. hahaha!!!
semoga keharmonian dalam band ni akan kekal. amin.

Tahun ni Soundstage2010 diadakan di muzium telekom, Kuala lumpur. betul2 kat blkg menara maybank kotaraya.

Jadual Soundstage korang bleh tgk kat entri sebelum ni. Ade 52 local band yang join Soundstage2010. Aku rasa sama macam tahun lepas, mase soundstage2009 kat melaka dlu. SKrg kat KL, so agak senang untuk aku ke sana. dekat dgn rumah. parking pun senang nak carik. Cuma port makan dia jauh skit la. ade je maplay kat situ, tp kurang best. Kalau nk best kena gi kotaraya atau pun Jln Tar.


HARI PERTAMA SOUNDSTAGE 2010

Band aku perform hari ahad, tp aku saje je singgah sane mase hari sabtu tu. Sbnrnye, aku nk gi bukit bintang nak beli tali guitar aku. Alang2 aku dgn Ijam, so kami pakat sama2 gi tgk event tu. (konon2 usha line la haha). Sampai sane, aku tgk stage dia dgn setting instrument dia agak tiptop compare dgn setup tahun lepas. Stage pun agak besar, dgn bumbung yg kukuh. sound pun terbaik sbb dikeliling dinding tapi open di bahagian atas. Character echo sound sgt best, melantun2 beb bunyi dia. geram je aku dgr. (musician paham kot feeling ni, haha).

Majoriti band yg perform, ialah band2 hardcore. aku tertarik dgn satu band ni. INCRIES. Tp bile cam balik aku tgk mcm ade lineup band BLACK TERRITORY je. Drummer dia pakai snare bapak tebal dah menghasilkan satu bunyi yg boleh membakar line drummer2 lain. Meletop beb! mantap gila bunyi dia. Bagi aku, band tu sgt terbaik and berpotensi utk jadi juara mungkin disbbkan kehandalan drummer mereka. nice!

Ada gak band2 yg ala2 bunkface, bittersweet. Nak gaya2 Slam skit. Walaupun music yg diorg main best, ade hook and catchy, tp music camni agak membosankan la. sbb dah slalu sgt org dgr kat radio and tv. So, diorg kurang BOLD kat soundstage. Lagi pun diorg kena tau yg
juri2 diorg bukan nye Azmin, bukannye Ajai, bukannye Simon cowell. Tp otaimer rock malaysia. huhu!

Aku stayback smpai kul 7 je, sbb dah maghrib kena la balik, sembahyang (konon!). Sbnrnye aku ada janji nk lepak dgn geng2 #amanah #tahi twitter #Twtup hari tu. So, kena la gi. kang nanti ape la diorg cakap kan? hahaha!!

p/s: Soundstage 2010 2nd day. nanti aku buat eh. sbb aku dah malas dah ni. huhu. okbai!





Soundstage 2010 : Saringan

Road to ROTTW Soundstage 2010, adalah acara kemuncak band aku, Melodisaster. Kitorg sbnrnye malas nak join event ni. Sbb kitorg pun dh lame tak perform, takut masing2 dah berkarat. Tapi kitorg akhirnya masuk gak Soundstage2010.

Cuma persiapan kitorg agak berbeza compare dgn tahun lepas. Tahun lepas, kitorg rajin gila practice. Memang prepare abes2an.
Agak mantap persembahan kitorg mase Final Soundstage 2009 kat melaka tahun lepas (berdasarkan komen crowd la), tp sbb takde rezeki kitorg just dpt dalam kelompok top10 je la..

Tahun ini, mmg aku jujur la.. kitorg tak brape nk hardworking sngat. Practic e pun depends pada masa masing2.
Kadang2 aku tak free, kadang2 Chris tak free. Sorry ijam, jangan marah eh. Kami mmg busy. ahah!!

Yang paling style, kitorg dah prepare 2 lagu. Salvation dengan Crash.
Tapi tuka last minute, lagu Salvation ke Lagu "Strange" a.k.a PELIK.
Mmg nice, esok saringan :: kitorg bleh main tuka lagu2.. Tapi awal2 dlu sblum start practice, aku ade ckp kat diorg
kali ni, kita main untuk enjoy la eh. Anggap la ni mcm gig. Kalah menang blkg cite. Yang penting, enjoy!!

Masa hari saringan, kitorg band yg ke 4. tak silap aku la. Awal2 gak la.. Mase opening act, guest band "MADDAME"
THanks pada mereka sbb dah ON kat MODE grunge spirit dalam diri aku. hahah!! Lepas tu PARABOLA perform.
PARABOLA ni band member2 aku, cebisan daripada SOURTURY dan STONESGARDEN, cuma vocalist je aku baru kenal.

Aku suka betul riff Boy Razif (PARABOLA) mmg ada ciri2 KIM TAHYILL weyh!! BOB RUDEAN masih lagi MUDA line bass dia pun still mantap. Pergh! mmg gempak la diorg perform, mesti practice kaw2 punye. GRUNGE NOT DEAD! itu je yg mampu aku ckp lepas tgk MADDAME dan PARABOLA perform..

Lepas 2,3 band baru turn aku. pergh.. mmg nebes gile aku kat backstage. Terkulat2 nak tune guitar.. haha!
Fuh! Bismillah. Dalam nebes2 tu, sempat lagi bergambar. haha! THanks to member2 CHris sbb sudi jadi photographer kami.

Naik stage je, efx and distortion, Alam dah tolong setting kan. terus kami main.
Secara jujurnye, Lagu Strange ni (mase saringan aku ckp tajuk lagu ni "PELIK") mmg kitorg tak abes tight lagi. Tapi bagi aku, lagu ni mmg ada vibe dia. Lagu ni ada sesuatu yg tunggu untuk dikeluarkan!!

Pastu Lagu "CRASH" dgn riff jahatnye. aku suka lagu ni sbb riff dia agak metal, tapi bila digabungkan sound bass and drum. Lagu ini aku panggil HyperGrunge. hahah!!

Lepas perform lega beb. Terus hilang segala beban dalam otak aku. Gi lepak makan jap, lepak dgn budak2 PARABOLA and MEATPLOW (tp meatplow tak join event ni)

Pas lepak, usha balik, tgk band2 lain yg bertanding. mmg diorg sangat terbaik!! Aku dapat rasakan band aku tak layak utk masuk final stage. THen aku ckp kat ijam. aku nak balik dlu. nak tido. Lagipun, mcm confirm je kita tak layak.

So, aku pulang and tido. Pastu aku tersedar kul 3 pagi. Aku dapat msg dari Miela. "Dill, Tahniah dill! melodisaster layak masuk final! aku happy dill!!"

Aku hanya mampu tersenyum, pastu aku tido balik sbb aku igt aku mcm dalam mimpi je....























Jadual Final Stage... ngeh ngeh!