Entri di blog ini adalah 50% benar dan 50% tidak benar dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.

_______________________________________________




Tuesday, June 26, 2012

Malam Yang Mendebarkan

Pada suatu malam yang damai,
angin bertiup sepoi-sepoi bahasa.
Sepasang suami isteri yang baru setahun berkahwin,
Ali dan Lina sedang syok tidur di bilik tidur mereka.

Tiba-tiba rumah mereka dimasuki Snuk si Banduan
yang telah terlepas dari penjara.
Dengan lengkap berpakaian banduan dan berbekalkan
sebilah parang tumpul, Snuk telah memeranjatkan
Ali dan Lina yang syok tido.

Snuk s Banduan terus menggertak pasangan tersebut dan bertanya
kepada Ali "Rumah korang ada pita pelekat tak?".
Ali membuka laci disebelah katil dan memberikan pita pelekat
kepada Snuk si Banduan.

Lalu Snuk si Banduan mengikat tangan dan kaki pasangan
dengan pita pelekat tersebut.

Kemudian Snuk si Banduan seperti menjilat-jilat pipi si Lina
dengan rakusnya. Ali tidak mampu membuat apa-apa dan cuma
berdoa agar dia dan isterinya tidak di bunuh.
Pada mulanya Lina menjerit ketakutan,
tiba-tiba terdiam terpaku seperti dipukau.

Seminit lepas itu, Snuk si Banduan terus masuk ke dalam toilet
seperti mencari sesuatu, mungkin barang-barang berharga.

Ali yang kelam kabut cuba berkomunikasi dengan isterinya,
walaupun dengan berbisik, tapi suaranya mampu didengari
isterinya yang terpisah 5 meter darinya.

"Sayang, Abang rasa penjahat ni seorang yang kejam.
Kalau la dia nak rogol sayang, sayang relakan je la.
takut kalau sayang melawan,
kita berdua kena bunuh pulak.
Abang tetap cintakan sayang
macamanapun" Kata Ali kepada isterinya.

Lina terus menjawab dengan wajah yang tenang,
"Abang, penjahat tadi tu bisik kat lina. Dia cakap dia gay.
Pastu dia kata abang hensem, bertuah lina jadi isteri abang.
Pastu dia tanya kat rumah ade Vaseline tak?"

Wajah Ali terus berubah, "Hah?!! Lina jawab apa?" tanya ali
terpinga-pinga.

"Lina cakap Vaseline kat toilet tu" Jawab Lina gaya dengan Slumber badak.

"Walau apa pun yang terjadi, Lina tetap sayangkan abang"
kata Lina kepada suaminya dengan mata yang penuh kasih sayang.




TAMMAT

Tuesday, June 19, 2012

Logo Starbucks

Mesti ramai yang pernah dengar nama kedai "Starbucks Coffee" kan?
Dulu aku selalu gak beli ice blended kat situ. Tapi sejak ada isu ada
bahan makanan yang tidak diluluskan oleh Jakim, aku dah jarang
gi situ. Tapi kadang-kadang kalau sangap nak pekena ice blended aku gi beli gak.
Peduli apa aku nak minum ke tak, bukannye aku nak mabuk-mabuk todi pun.

Hari tu, aku ada lelepak dengan member aku kat mamak area sunway.
Pastu dekat seberang jalan ada kedai Starbucks. Aku saja je tengok logo
kedai tu. Pastu aku saja je tanya dengan member-member
aku pasal logo starbucks tu.

Ini sedikit info pasal Starbucks


1971, Howard Shultz pemilik kedai II Giornale telah mendapat
idea selepas melancong di Italy dengan membukakedai kopi
yang diberikan nama "Starbucks Coffee, Tea & Spices"
berdasarkan nama salah satu karakter dalam novel popular
"Moby Dick". Logo yang gunakan adalah watak mitos greek
SIREN iaitu ikan duyung yang menpunyai ekor berkembar
yang memakai mahkota.



Pada asalnya, aku ingatkan idea asal logo tu, ikan duyung atas buaian.
Tapi sebenarnya memang watak ikan duyung tu ada ekor berkembar 2.

Lepas tu member yang taksub dengan teori konspirasi dan illuminati
pun membuka cerita yang menarik untuk dibincangkan di mamak
pada hari tu. Sambil dia mengeluarkan ipad2 yang baru beli minggu lepas
dan try connect wifi mamak dengan jayanya. Maka, di google nya
segala maklumat tentang Starbucks dan logonya.




Seperti yang kita lihat diatas adalah revolusi logo starbucks dari
yang pertama hingga paling latest.




Ini adalah logo yang pertama, member aku cuba bgtahu
apa yang kitorang nampak dalam logo tu. Aku just nampak
ikan duyung la. pastu dia terbalikkan imej ikan duyung tu,



Adakah ini imej syaitan bertanduk atau imej kambing
yang sering dikaitkan dengan ilmu sihir dan pemujaan syaitan?
Dengan wajah yang serius, member aku menambah info




Jika kita lihat di atas logo Starbucks menyerupai dengan logo
the Ordo Baphomets yang sering dikaitkan dengan
Secret Society pemujaan syaitan.

Semua member-member aku yang lain ternganga bila diberitahu info camni.
Perghhh! Tak sangka Starbucks ni milik Freemason.
Terus takut aku nk beli Ice blended kat situ. Aku ingatkan Starbucks hanya
berdasarkan perniagaan semata-mata, tak sangka plak ia merupakan
salah satu startegi dalam new world order. Aku takde la nak fikir sampai
tahap member aku yg taksub dengan teori konspirasi.

Aku ingatkan logo starbucks tu cuma ikan duyung buat "peace" je. haha!



Rupa-Rupanya sangkaan aku meleset jauh, konspirasi dalam
air kopi starbucks tu. hahah! Member-member aku yang lain sibuk
dengan teori konspirasi, aku plak duk belek-belek google image kat
ipad2 member aku ni. Aku tertarik dengan satu gambar ni,
dimana gambar lain sibuk menceritakan tentang pandagan
dari depan logo tapi gambar ni pulak menunjukkan
situasi dibelakang logo plak. hahah!



Style kan? hahahah!

Risiko Makan tanpa Jemputan

Hari itu aku tido kat satu hotel di area muar.
Masa tu hotel tu agak sibuk sikit, sebab ada
majlis perkahwinan. Tinggal bape bilik je yang kosong.
Nasib baik la aku dapat, kalau tidak tido tepi jalan la.

Nak dijadikan cerita, aku malas nak keluar makan.
Sebab leceh nak drive keluar dari kawasan hotel
nak cari restoran.

Tetiba aku dapat satu idea boleh tahan gak bangangnye.
Aku ingat nak makan je kat kenduri kahwin kat hotel ni.
Majlis kahwin tu kat dewan banquet kat tingkat 7.
Bilik aku plak dekat tingkat 6. Semua yang hadir
kebanyakannya pakai baju melayu. Memang ngam la aku ade
bawak baju melayu raya tahun lepas punya.

Apalagi terus salin baju la, dan terus masuk dewan banquet.
Style makan kat hotel korang tahu je la kan,
yang style meja bulat2 tu.
Aku cari meja yang ade tempat duduk
kosong kat hujung2 sudut dewan.

Yes, ade pun satu kerusi kat hujung sana. Pastu aku terus
duduk dan makan. Siap boleh borak2 lagi dengan pakcik2 setable.


Burpppp, Alhamdulillah. Dah kenyang ni.
Dah tiba masa untuk cabut.
Tetiba, tuan majlis datang salam kat setiap meja tetamu.
Ngam2 plak time aku nak cabut tu,
dia dah sebelah aku nak salam.

Aku senyum sopan terus berjabat tangan
gaya salam cucuk abang besar.


Tuan majlis ni, muka macam muda lagi,
ada la dalam awal 30-an.
Aku pun dah pelik dah,
mungkin sebab dia kahwin awal kot.
beza umur dengan anak 10 tahun je kot.
(Hipotesis aku yang pertama)


Tuan majlis : "Kawan dengan pengantin ke?
Aku : "Aah, kawan lama"
Tuan majlis: "tak tahu plak dia ada kawan muda2 camni?"

Aku dah pelik dengan ayat beliau. Untuk dapatkan kepastian,
aku cuba menyusun ayat soalan yang berunsurkan diplomatik.
Sempat aku mencapai buah tembikai susu di atas meja dan makan.

Aku: "Anak pakcik kawan dengan orang tua je ke?"

Tuan majlis plak buat muka pelik. Berkerut gak la dahi
beliau yang luas tu.

Tuan majlis : "Saya takda anak lagi, yang kahwin bapak saya".


HAAAAAhhhhh!!! Hampir tersembur gak la buah tembikai susu
yang aku kunyah. Muka aku tetiba rasa macam kebas,
mungkin itu adalah satu tindakbalas normal untuk orang
yang malu tahap gilababi. (Hipotesis aku yang kedua).

"Aku mula kaget,
terperangkap dalam situasi.
Fikiran ku mula kabur,
akibat kemaluan
melempang tepat di wajah maruahku.
Aku malu, sangat malu" - Dill Azahar 2012
(Dipetik dari novel "Cinta malu-malu kucing").


Nasib baik pakcik sebelah aku ni, kenal dengan tuan rumah.
Diorang pun berborak sakan, salam sambil berpelukan.
Dalam masa yang singkat itu, aku sempat berundur ke
belakang, menjarakkan diri dari meja itu.

Aku mula melakar laluan selamat ke arah pintu keluar masuk.
Masing-masing didalam dewan sibuk berborak dan bergambar.

"PECUT!!!!" Aku berjalan dengan tenang, tetapi perasaan aku
seperti aku sedang berlari pantas, sepantas pelari pecut dunia.

"Alhamdulillah" Itulah perkataan pertama yang aku sebut bila
aku dah keluar dari dewan itu. Bukan sebab aku dah berjaya
membawa diri, tapi time keluar tu aku sendawa.

Masuk bilik, aku terus baring. Dan terus Berdoa agar tuan majlis
tu menghalalkan makan minum aku. Amin.


-Catatan Dill Azahar (2012)


p/s: aku tahu korang tengah cuba mempertikaikan
petikan yang di ambil dari novel tu, berbaur lucah kan? eleh!
korang semua memang tahi!!!